Счастье - это мягкие, тёплые ладошки. За диваном фантики, на диване крошки. Что такое счастье - проще не ответить. Счастье есть у каждого, у кого есть дети!!!

Благодійні акції  

   

Опитування  

Що було головною причиною вибору Вашого ВНЗ і спеціальності?

Власне бажання - 47.1%
Престиж професії - 23.5%
Можливість подальшого працевлаштування - 22.1%
Порадили батьки - 7.4%

Total votes: 68
   

QR-код  

chart ird

   

Реорганізація

З метою проведення структурними підрозділами університету освітньої діяльності у відповідності до Закону України "Про вищу освіту", на виконання наказу ректора від 07. 10. 2015 р. №492 щодо впорядкування структури НПУ імені М.П. Драгоманова, рішення Вченої ради університету від 24.09.2015 р. (протокол №3): Інститут розвитку дитини реорганізований шляхом приєднання його до структури Інституту педагогіки та психології (з 01.01.2016 р. - Факультет педагогіки та психології). 

   

Програма вступних випробувань

Програма
вступних випробувань
на навчання за ОКР "Бакалавр" з
дошкільної педагогіки та фахових методик
(для випускників ОКР "Молодший спеціаліст")


Програми вищих педагогічних навчальних закладів: Вступні випробування
ДЛЯ АБІТУРІЄНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
„Дошкільне виховання” освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки „Бакалавр” 6.01.01.00  на базі ОКР "Молодший спеціаліст"
Укладачі: професор Бєлєнька Г.В.
доцент Машовець М.А.
доцент Голота Н.М.

Рецензенти:
Богініч О.Л. – кандидат педагогічних наук, доцент
Захарченко В.Г. – кандидат педагогічних наук, доцент


І.    ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ

Тема 1. Предмет, завдання і методи педагогіки
Предмет педагогіки як науки. Виховання як явище суспільного життя. Видатні фундатори педагогічної теорії (Я.А. Коменський, Ж.Ж. Руссо, Й.Г. Песталоцці, Р. Оуен, Ф. Фребель, М.І. Пирогов, К.Д. Ушинський). Розвиток педагогічної думки в Україні (Г.С. Сковорода, В.О. Сухомлинський).
Предмет дошкільної педагогіки. Завдання, зміст і методи виховання дітей дошкільного віку. Зв’язок дошкільної педагогіки з іншими науками.

Тема 2. Виховання і розвиток особистості
Провідна роль виховання і навчання в психологічному розвитку дитини. Роль ігрової, навчальної, трудової діяльності та спілкування в розвитку дитини. Віковий підхід до виховання і навчання дітей, вікова періодизація. Індивідуальні особливості дітей і їх врахування у вихованні і навчанні.

Тема 3. Мета і завдання виховання особистості
Різнобічний розвиток особистості як важливе соціальне завдання сучасної педагогіки. Ідея різнобічного розвитку особистості в класичній і сучасній педагогіці. Мета виховання в українській народній педагогіці.
Мета і складові частини виховання дітей раннього дошкільного віку. Комплексний підхід у вихованні особистості. Гуманізація і демократизація процесу виховання в умовах сучасних освітньо-виховних закладів та сім’ї.

Тема 4.
Вихователь сучасного дошкільного навчального закладу. Особливості його професії. Права і обов’язки вихователя. Професіограма вихователя. Роль вихователя у формуванні особистості дитини. Структура його діяльності, педагогічний такт та співробітництво з вихованцями як суб’єктами педагогічного процесу.

Тема 5. Система освіти.
Система освіти та її обумовленість потребами суспільства. Закони України „Про освіту” та „Про дошкільну освіту”. Основні ланки системи освіти і їх характеристика. Варіативність типів навчально-виховних закладів в сучасних умовах. Типи дошкільних навчальних закладів.

ІІ. ІСТОРІЯ ПЕДАГОГКИ

Тема 1. Історія розвитку народної освіти і педагогічної думки в Україні.
Народна педагогіка як першооснова становлення професійної, наукової педагогіки. Суть народної педагогіки і її принципи. Ідеї народної педагогіки в спадщині К.Д. Ушинського, Т.Г. Шевченка, І.Я. Франка, Лесі Українки, С.Ф. Русової.
Освіта і виховання за часів козаччини.
Педагогічні погляди та просвітницька діяльність Г.С. Сковороди, О.В. Духновича.
Педагогічна теорія К.Д. Ушинського. Основи теорії дошкільного виховання К.Д. Ушинського.
Розвиток педагогічної думки в Україні в ХХ столітті. Просвітницька діяльність та педагогічні твори С.Ф. Русової. Педагогічна теорія та діяльність А.С. Макаренка. Педагогічні погляди В.О. Сухомлинського та їх відображення в його творах. Педагогіка гуманізму, демократизму і співробітництва в практиці роботи Павлиської середньої школи.
Роль сучасних педагогів-дослідників та вчителів-новаторів в розвитку педагогічної науки.

Тема 2. Історія розвитку зарубіжної педагогіки
Виховання і школа в рабовласницькому суспільстві. Спартанська і Афінська система виховання. Виховання і школа в період Середньовіччя. Школа і педагогічна думка в епоху Відродження. Гуманістична педагогіка Томаса Мора і Томазо Кампанелли.
Педагогічна діяльність і теорія Я.А. Коменського. Вчення Я.А. Коменського про материнську школу.
Роль Ф. Фребеля в пропаганді ідей суспільного дошкільного виховання. Педагогічна діяльність та твори. „Дари” Ф. Фребеля дітям.
Педагогічна діяльність та погляди на виховання дітей дошкільного віку М. Монтессорі.
Розвиток суспільного дошкільного виховання в Росії: К.Д. Ушинський, Є.М. Водовозова, А.С. Симонович, Є.І. Тихеєва. Роль Н.К. Крупської у розвитку суспільного дошкільного виховання.
Розвиток теорії виховання дітей раннього і дошкільного віку: М.М. Щелованов, Н.А. Аксаріна, Ю.А. Аркін, Є.О. Фльоріна, О.П. Усова, Н.П. Сакуліна, Н.О. Вєтлугіна.

ІІІ. ДОШКІЛЬНА ПЕДАГОГІКА


Тема 1. Програма виховання в дошкільному навчальному закладі
Історія створення і вдосконалення програм виховання і розвитку дітей в дошкільному навчальному закладі. Особливості структури і змісту, принципи побудови програм. Характеристика сучасних та варіативних програм виховання в дошкільних навчальних закладах: „Малятко”, „Дитина”, „Дитина в дошкільні роки”, „Українське дошкілля” та інших.

Тема 2. Виховання та розвиток дітей раннього віку.
Особливості розвитку і виховання дітей раннього віку. Провідна роль сім’ї у вихованні дітей раннього віку. Вікові етапи та особливості розвитку дітей першого року життя. Організація життя і виховання дітей першого року життя.
Провідні лінії розвитку і завдання виховання дітей другого року життя. Методика проведення режимних процесів. Характеристика різних видів діяльності: ігри, ігри-заняття, предметна діяльність.
Характеристика і завдання виховання дітей третього року життя. Криза трьох років. Зміст виховної роботи з дітьми третього року життя. Засвоєння дітьми правил поведінки, спілкування з ровесниками та дорослими.
Організація і методика проведення режимних процесів, ігор-занять та самостійної діяльності.

Тема 3. Фізичне виховання дітей дошкільного віку.
Значення, завдання та умови фізичного виховання. Сучасні дослідження про можливості фізичного розвитку та підвищення рухової активності дітей (О.Л. Богініч, Е.С. Вільчковський, Ю.Рауцкіс, Г. Залигіна та інші).
Засоби фізичного виховання: сили природи (сонце, повітря, вода), гігієнічні фактори, режим, харчування, фізичні вправи.
Методи і прийоми фізичного виховання дошкільників. Співпраця з родинами у фізичному вихованні дітей.

Тема 4. Сенсорне виховання дітей дошкільного віку.
Сенсорний розвиток як передумова розумового розвитку дошкільників. Сенсорний розвиток дітей в педагогічних системах Я.А. Коменського, Й.Г Песталоцці, Ф. Фребеля, М. Монтессорі, Є. Тихеєвої, С. Русової.
Завдання, зміст і засоби сенсорного виховання дошкільників. Методи і прийоми сенсорного виховання.
Співпраця дошкільного навчального закладу і сім’ї з питань сенсорного виховання дітей.

Тема 5. Розумове виховання дітей дошкільного віку.
Навчання в дошкільних закладах.
Необхідність розумового виховання дітей у дошкільному віці. Значення розумового виховання у розвитку особистості дитини та підготовці до школи.
Завдання і зміст розумового виховання. Засоби розумового виховання: гра, праця, навчання, ігрова діяльність.
Своєрідність процесу навчання дітей дошкільного віку. Формування основ навчальної діяльності в дошкільному віці. Керівна роль вихователя в організації процесу навчання. Зміст навчання дітей дошкільного віку. Форми організації навчання дітей в дошкільних навчальних закладах.
Методи та прийоми навчання дітей дошкільного віку, їх класифікація. Вибір і поєднання різних методів і прийомів залежно від дидактичної мети занять, змісту навчального матеріалу, вікових та індивідуальних можливостей дітей. Гуманізація та демократизація процесу навчання дітей в сучасних дошкільних навчальних закладах.
Заняття -  основна форма організації навчання в дошкільному навчальному закладі. Типи і види занять. Організація, обладнання і методика проведення занять в різних вікових групах.
Сутність освітньо-виховної роботи на заняттях.
Запитання дітей, їх значення для розумового розвитку. Вимоги до відповідей на дитячі запитання.
Співпраця дошкільного навчального закладу та сім’ї з питань розумового виховання дітей.

Тема 6. Моральне виховання дітей дошкільного віку.
Народна, класична та сучасна педагогіка про необхідність морального виховання дітей з раннього віку.
Завдання і зміст морального виховання дітей дошкільного віку. Засоби морального виховання. Моральне виховання в різних видах діяльності. Методи і прийоми морального виховання, особливості їх використання у різних вікових групах.
Виховання любові до батьківського дому, до матері, батька, рідних, і близьких. Виховання любові до України, поваги до традицій і культури українського народу.
Виховання у дошкільників почуття колективізму. Умови формування дитячого колективу. Методика виховання основ колективізму та дружби у дошкільників.
Виховання дисциплінованості та культури поведінки у дошкільників. Норми і правила поведінки для дітей дошкільного віку. Культура спілкування – важлива складова культури поведінки дітей. Виховання взаємоповаги та взаємодопомоги у дітей. Методика виховання дисциплінованості і культури поведінки.
Дитячі скарги і ставлення до них вихователя. Виховання моральних рис характеру в дошкільному віці: сміливості, рішучості, наполегливості, доброти, чуйності, милосердя, гуманізму, життєрадісності, скромності, чесності і правдивості.
Співпраця з родинами у моральному вихованні дітей.

Тема 7. Трудове виховання дітей дошкільного віку.
Народна та класична педагогіка про необхідність трудового виховання дітей з ранніх років. Своєрідність праці дітей дошкільного віку.
Завдання трудового виховання в дошкільному навчальному закладі. Види і зміст дитячої праці в різних вікових групах. Основні форми організації праці дітей в дошкільних навчальних закладах.
Місце праці в режимі дня дошкільного навчального закладу. Педагогічні та гігієнічні вимоги до організації праці дітей.
Співпраця з сім’єю з питань трудового виховання дітей.


Тема 8. Естетичне виховання дітей дошкільного віку.
Характеристика понять „естетичне” і „художнє” виховання. Необхідність естетичного виховання дітей з ранніх років. Сенсорний розвиток – передумова естетичного виховання дошкільників.
Завдання та зміст естетичного виховання, основні засоби естетичного виховання. Своєрідність методів естетичного виховання дошкільників.
Естетична підготовка вихователя – умова успішного виховання дітей.
Співпраця з сім’єю з питань естетичного виховання дітей.

Тема 9. Свята та розваги в дошкільному навчальному закладі.
Значення свят та розваг для різнобічного розвитку дітей, формування у них активної та життєрадісної позиції.
Види свят та їх зміст. Виховна роботи з дітьми, пов’язана з підготовкою до свят.
Створення умов для відображення дітьми вражень про свята в художньо-творчій та ігровій діяльності.
Освітньо-виховне значення та види розваг в дошкільному навчальному закладі, їх місце в режимі дня.
Свята та розваги в сім’ї.

Тема 10. Ігрова діяльність дітей дошкільного віку.
Гра – провідна діяльність дошкільників, соціальний характер гри. Ігри як засіб виховання та умова різнобічного розвитку дітей. Роль гри в організації життя дітей дошкільного віку. Місце гри в педагогічному процесі дошкільного навчального закладу.
Класифікація ігор та їх характеристика. Творчі ігри та ігри з правилами, особливості їх організації та прийоми керівництва ними.
Роль іграшки в розвитку ігрової діяльності дошкільників. Види іграшок та їх характеристика. Українська народна іграшка, її педагогічна та художня цінність.
Вимоги до іграшок, їх використання в дитячих іграх.
Спільна робота з сім’єю з питань організації ігрової діяльності дітей.

Тема 11. Співпраця дошкільного навчального закладу і сім’ї.
Народна педагогіка про провідні напрямки родинного виховання.
Роль сім’ї у вихованні дітей. Умови правильного виховання дітей в сім’ї. А.С. Макаренко та В.О. Сухомлинський про умови сімейного виховання.
Умови успішної співпраці дошкільного навчального закладу з родинами. Завдання, зміст та форми організації роботи дошкільного навчального закладу з батьками. Педагогічна пропаганда серед населення.

Тема 12. Наступність у роботі дошкільного навчального закладу і школи.
Необхідність в наступності роботи дошкільного навчального закладу і школи. Характеристика понять „наступність” і „перспективність”.
Показники готовності дитини до школи. Особливості організації життя в дошкільному навчальному закладі.
Знайомство дітей старшого дошкільного віку із школою, виховання інтересу до школи та навчання.
Форми спільної роботи дитячого садка і школи.
Робота з сім’єю щодо підготовки дітей до школи.

Тема 13. Планування та аналіз освітньо-виховної роботи з
 дітьми в дошкільному навчальному закладі.
Значення планування для систематичного і послідовного розв’язання завдань виховання та навчання дітей. Програма виховання і навчання – основа для планування педагогічної роботи. Принципи планування. Види планування. Варіативність планування освітньо-виховної роботи з дітьми. Планування роботи в різних вікових групах.

Програма вступних випробувань для студентів ОКР „Бакалавр”
з курсу „Теорія та методика фізичного виховання дітей дошкільного віку”

1. Предмет теорії і методики фізичного виховання дітей від народження до шести років.
 Характеристика основних понять. Зв’язок теорії фізичного виховання з іншими науковими дисциплінами.
      Характеристика завдань фізичного виховання дітей дошкільного віку.
Характеристика оздоровчих, освітніх та виховних завдань фізичного виховання дітей дошкільного віку. Роль дошкільних навчальних закладів у вирішенні завдань з фізичного виховання.
    Характеристика засобів фізичного виховання.
Характеристика засобів фізичного виховання дошкільнят: сили природи (сонце, повітря і вода); гігієнічні фактори (розпорядок процесів життєдіяльності, харчування, особиста та громадська гігієна); фізичні вправи (масаж, рефлекторні вправи, пасивні, пасивно-активні та активні фізичні вправи). Характеристика фізичних вправ: поняття про зміст, структуру і техніку фізичних вправ, просторова характеристика, просторово-часова та часова характеристика. Класифікація фізичних вправ. Вимоги до вибору фізичних вправ.

    Дидактичні основи навчання дошкільників руховим діям.
Методи і прийоми навчання фізичним вправам.
  Гімнастика у навчанні дітей фізичним вправам.
Гімнастика як засіб фізичного виховання. Зміст та методика навчання дітей різних вікових груп вправам з шикування та перешикування, загальнорозвивальним та танцювальним вправам.
           Порівняльний аналіз програм навчання та виховання дітей дошкільного віку з відповідних розділів («Малятко»,  «Дитина», «Українське дошкілля» та  «Базовий компонент дошкільної освіти», «Я у світі»).     
     Методика навчання основним рухам.
Види основних рухів та їх характеристика (ходьба, біг, лазіння, стрибки, метання, вправи у рівновазі). Техніка виконання основних рухів. Методика навчання дітей основним рухам, послідовність добірки фізичних вправ для формування у дітей різних вікових груп рухових умінь та навичок з основних рухів. Прийоми страхування та попередження травматизму.
    Ігри з елементами спорту.
Вплив ігор з елементами спорту на зміцнення здоров’я, підвищення рівня рухової підготовленості та розвиток фізичних якостей. Методика навчання дітей іграм спортивного характеру. Обладнання та інвентар. Техніка, правила та тактика ігор спортивного характеру. Дозування навантажень.  Правила поведінки дітей та попередження травматизму.
    Рухливі ігри.
Характеристика рухливої гри як засобу та методу фізичного виховання дітей. Поняття про рухливу гру, її структура. Класифікація рухливих ігор, основні види ігор. Значення рухливих ігор для всебічного розвитку дитини дошкільного віку. Вибір рухливих ігор для дітей дошкільного віку. Ускладнення та варіативність рухливих ігор. Підготовка вихователя та підготовка дітей до рухливої гри. Організація та керівництво рухливою грою: пояснення змісту та правил гри; прийоми розподілу ролей у грі; регулювання фізичного навантаження; підведення підсумків та оцінка діяльності дітей. Методика проведення рухливих ігор у різних вікових групах.
     Українські народні рухливі ігри.
Українські народні рухливі ігри як дієвий засіб всебічного розвитку дітей дошкільного віку в умовах національного відродження. Види ігор та їх характеристика: сезонно-обрядові (хороводні), побутові, ігри-забавлянки, ігри-забави (змагального типу), ігри-ловітки. Особливості методики проведення українських народних рухливих ігор. Використання малих фольклорних жанрів при проведенні народних рухливих ігор: заклички до сил природи та до дітей, зговірки, лічилки, мирилки, мовчанки, прислів’я та приказки. Ознайомлення дітей з народними атрибутами до ігор.
    Основні форми роботи з фізичного виховання у дошкільних навчальних закладах.
 
Заняття з фізичної культури – основна форма роботи з фізичного виховання в умовах дошкільного навчального закладу.
Типи занять. Обґрунтування типового плану побудови занять з фізичної культури. Способи організації дітей. Шляхи регулювання фізичних, емоційних та психічних навантажень на заняттях. Методика проведення занять з фізичної культури в різних вікових групах, у змішаних групах. 
Значення занять з фізичної культури на повітрі. Особливості організації та варіанти проведення занять на повітрі. Зміст занять з фізичної культури на повітрі в різні пори року.  
    Зв’язок сім’ї та ДНЗ в роботі з фізичного виховання дітей раннього та дошкільного віку.
Значення співпраці з родинами в галузі фізичного виховання дітей дошкільного віку. Характеристика форм роботи з батьками: індивідуальні та групові консультації; батьківські збори; семінари; конференції, „ярмарки ідей”; лекції; відвідування сімей тощо. Шляхи залучення батьків до співпраці. Особливості організації фізичного виховання дітей в умовах сім’ї.

Програма вступних випробувань для студентів ОКР „Бакалавр”
з курсу „Основи природознавства з методикою ознайомлення дітей з природою”.

    Завдання ознайомлення дітей з природою.
Природа як фактор загального фізичного і психічного розвитку дитини. Сенсорний розвиток дитини в процесі спілкування з природою. Формування обстежувальних дій, засвоєння дітьми сенсорних еталонів.
Вирішення завдань розумового виховання в процесі ознайомлення дітей з природою: формування системи реалістичних знань про предмети і явища природи. Дослідження з проблеми. Системність знань про природу як одна з основ розумового розвитку. Формування системи знань на рівні уявлень і елементарних понять. Формування наочно-образного, образного, логічного мислення в процесі ознайомлення з природою, удосконалення аналізу і систезу, розвиток операцій порівняння і класифікації, умінь дітей робити узагальнення. Розвиток мови дітей.
Розвиток пізнавальних інтересів дітей. Роль знань, їх посттупове ускладнення у формуванні пізнавальних інтересів. Активна пізнавальна діяльність дітей як умова формування пізнавального інтересу. Дослідження з проблеми.
Естетичне виховання  дітей засобами природи. Виховання у дітей естетичних уявлень, розвиток естетичних почуттів.
    Зміст ознайомлення дітей дошкільного віку з природою в дошкільному навчальному закладі.
Принципи відбору знань дітей дошкільного віку про природу.
Структура діючих програм навчання і виховання дітей дошкільного віку в дошкільному закладі. Характеристика розділу з ознайомлення дітей з природою. Поступове ускладнення програмового матеріалу в залежності від вікової групи дітей. Концентричний принцип розташування матеріалу, що забезпечує повторність  знань, поглиблення їх на кожному ступені вивчення матеріалу. Розташування матеріалу за принципом сезонності. Розташування матеріалу за сферами розвитку дитини, видами діяльності.
    Куточок природи та ділянка  дитячого садка як основна база ознайомлення дітей з природою.
Необхідність  організації куточка природи, його навчально-виховне значення. Розміщення і обладнання куточка природи.
Правила підбору об’єктів для куточка природи: врахування можливостей утримання об’єкта в умовах жилого приміщення, безпечність для дітей, відповідність вимогам програм, доступність для догляду тощо. Постійні та тимчасові мешканці куточка природи.
Ділянка дитячого садка.
Навчально-виховне значення ділянки дитячого садка. Вимоги до планування й озеленення ділянки. Планування ділянки. Підбір дерев і кущів для озеленення ділянки, їх біологія і агротехніка.
    Методи ознайомлення дітей з природою.
    Загальна класифікація методів ознайомлення дітей з природою.
Спостереження – основний метод ознайомлення дітей з природою. Види спостережень. Особливості організації і методика керівництва спостереженнями різного виду. Схема розгляду рослин і тварин. Прийоми керівництва спостереженнями дітей в різних вікових групах.
Наочні методи ознайомлення дітей з природою. Використання ілюстративного матеріалу в ознайомленні дітей з природою. Види ілюстративного матеріалу, місце, значення, підбір і методика використання в різних вікових групах.
Технічні засоби в ознайомленні дітей з природою, їх значення. Характеристика аудіовізуальних, візуальних та адитивних технічних засобів та методика їх використання в ознайомленні дітей з природою.
Практичні методи ознайомлення дітей з природою. Праця дітей як один з основних методів ознайомлення з природою, її своєрідність, навчально-виховне значення. Педагогічні та гігієнічні вимоги до праці дітей в природі.
Види та зміст праці дітей в природі. Форми організації праці дітей.
Гра як метод ознайомлення дітей з природою. Роль і місце різноманітних ігор у збагаченні, закріпленні, систематизації й узагальненні знань дітей про природу.
    Словесні методи ознайомлення дітей з природою.
Розповіді вихователя про предмети та явища природи, їх значення та місце в системі формування знань дітей про природу.
Дитяча художня література як метод ознайомлення з природою. вимоги до дитячої природознавчої книги. Реалістичні та фантастичні твори письменників класиків і  сучасних письменників про природу для дітей дошкільного віку. Методика використання природознавчої літератури в різних вікових групах.
Бесіда як метод ознайомлення дітей з природою. Види бесід з дітьми про природу (вступна, супровідна, тематична, заключна) і їх зміст. Вимоги до проведення бесід, методика їх проведення. Роль бесід у систематизації знань дітей про природу.
 Форми організації та планування роботи з ознайомлення дітей з природою.
Заняття як важлива форма ознайомлення дітей з природою. Використання різноманітних методів і прийомів на заняттях, відповідно до завдань програми, місця заняття у системі роботи, віку дітей, їх пізнавальних потреб та інтересів. Типи занять за їх місцем у системі роботи з ознайомлення дітей з природою.
Екскурсії як особливий вид занять. Зміст екскурсій, їх тематика. Структура екскурсії. Методика проведення екскурсій. Підготовка вихователя до екскурсії. Організація діяльності дітей на екскурсії: пізнавальної, ігрової, трудової.
Цільова прогулянка як форма організації роботи з ознайомлення дітей з природою. Методика проведення цільової прогулянки в природі.
Повсякденні прогулянки на ділянці дитячого садка, їх значення та місце в системі роботи з ознайомлення дітей з природою.
   
Програма з курсу "Теорія і методика розвитку рідної мови"
Завдання, зміст, засоби, форми, методи і прийоми розвитку мовлення
дітей

Завдання дошкільних навчальних закладів з розвитку мовлення. Базисний компонент мовленнєвого розвитку дітей. Зміст і завдання роботи з розвитку мовлення в програмах виховання дітей дошкільного віку.
Засоби реалізації завдань з розвитку мовлення дітей. Мовлення вихователя як засіб розвитку мовлення дітей.
Заняття як основна форма навчання дітей рідної мови. Розвиток мовлення дітей у повсякденному житті.
Методи й прийоми розвитку та навчання рідної мови в дошкільному навчальному закладі.

Основні напрямки розвитку мовлення і навчання дітей рідної мови.
Методика розвитку мовленнєвих навичок
Методика  виховання  звукової культури  мовлення.  Закономірності засвоєння звука дитиною. Особливості звуковимови дітей в різних вікових групах. Характеристика компонентів звукової культури мовлення. Зміст роботи з виховання звукової культури мовлення. Характеристика методів і прийомів виховання звукової культури мовлення. Дидактичні ігри і вправи на розвиток компонентів звукової культури мовлення.
Методика словникової роботи в дошкільному навчальному закладі. Завдання і зміст словникової роботи. Характеристика методів і прийомів словникової роботи. Поетична та усна народна творчість у словниковій роботі. Розвиток словника дітей в різних видах діяльності.
Методика формування граматичної будови мовлення у дітей. Становлення граматичної будови мови у дітей, типові помилки та їх причини. Дитяче словотворення, його характеристика. Завдання й зміст формування граматичної правильності мовлення в дітей. Методи і прийоми формування граматичної будови мови у дітей.
Методика розвитку зв'язного мовлення. Методика розвитку діалогічного мовлення у дітей. Характеристика діалогічного мовлення дітей. Завдання і зміст розвитку діалогічного мовлення. Розмови вихователя з дітьми як метод розвитку діалогічного мовлення. Бесіда як основний метод розвитку діалогічного мовлення. Особливості підготовки і методики проведення бесіди. Методика розвитку зв'язного монологічного мовлення у дітей. Особливості зв'язного монологічного мовлення дітей. Завдання і зміст навчання дітей монологічного мовлення в різних вікових групах.

Методика художнього читання й розповідання дітям.
Завдання й зміст роботи по ознайомленню дітей з художньою літературою. Форми роботи з книгою. Специфіка занять з художньої літератури, їх структура, методика проведення. Види бесід за змістом художніх творів. Методика заучування поетичних творів.
Спільна робота дошкільного закладу і сім "і з розвитку мовлення дітей Роль сім'ї в розвитку мовлення дітей. Єдність вимог дошкільного
навчального закладу й сім'ї до культури дитячого мовлення. Форми й зміст
роботи з сім'єю.
Наступність і перспективність з навчання рідної мови в
Дошкільних навчальних закладах та першому класі школи
Форми і методи забезпечення наступності.


Критерії оцінювання відповідей:
    На вступному випробуванні діє 100 – бальна система оцінювання.
Відповідь на питання оцінюється наступним чином:
за кожне з трьох питань студент може набрати до 30 – ти балів:
0-5 – відповідь незадовільна, або відсутня;
6-10 – відповідь задовільна, схематична, містить упущення та помилки які студент самостійно виправити не може;
11- 20 – відповідь хороша, ґрунтовна, з незначними недоліками які студент здатен самостійно виправити керуючись навідними питаннями екзаменатора;
21- 30 – відповідь повна.
До 10 балів додатково абітурієнт може набрати за самостійність та логічність мислення, ґрунтовність відповідей на додаткові питання, знання основних наукових досліджень, обізнаність у фаховій літературі.
 
                                ЛІТЕРАТУРА
     за якою доцільно готуватися до вступних випробувань:
1.    Артемова Л.В. Окружающий мир в дидактических играх дошкольников. – М., 1992.
2.    Артемова Л.В. Театр і гра. – К., 2002.
3.    Базовий Компонент дошкільної освіти в Україні. – К., 1999.
4.    Бєлєнька Г., Богініч О., Машовець М. Здоров’я дитини –  від родини. – Київ: СПД Богданова А.М., 2006.
5.    Бех І.Д. Виховання особистості: У 2-ох кн. – К., 2003.
6.    Богініч О.Л., Бєлєнька Г.В. Природа і рух. – Київ: Кобза, 2003.
7.    Богініч О.Л. Фізичне виховання дітей дошкільного віку засобами гри. – Київ: СП ЧІП, 2001.
8.    Богуш А.М. Готуємо руку дитини до письма. – Тернопіль “Мандрівець”, 1989.
9.    Богуш А.М. Дошкільна лінгводидактика: Теорія і практика. – Запоріжжя: “Просвіта”, 2000.
10.    Богуш А.М. Методика розвитку рідної мови і ознайомлення з навколишнім у дошкільному закладі. – практикум. К.: Вища школа, 1995.
11.    Вільчковський Е.С., Курок О. І. Фізичне виховання дітей у дошкільному закладі. – Суми: Мрія ЛТД, 2001.
12.    Вільчковський Е.С. Критерії оцінювання стану здоров’я, фізичного розвитку та рухової підготовленості дітей дошкільного віку. – Київ, 1998.
13.    Виноградова Н.Ф. Умственное воспитание детей в процессе ознакомления их с природой. – Москва: Просвещение, 1979.
14.    Виховання дошкільників у праці / за ред. З.Н. Борисової. – К., 2002.
12.Горопаха Н.М. Виховання екологічної культури дітей. – Рівне, 2001.
13.Дитина: Програма виховання і навчання дітей дошкільного віку. – Київ: Освіта, 2001.
14. Дитина в дошкільні роки: Програма виховання і навчання дітей дошкільного віку. – Запоріжжя, 1991.
15.Закон України „Про дошкільну освіту” – К.: Ред. журн. „Дошкільне виховання”, 2001.
16.Козлова С.А., Куликова Т.А. Дошкольная педагогика. – М.: Академия, 2001.
17. Кот Н.М. Спільна робота дитячого закладу та сім’ї з екологічного виховання дошкільників //додаток до газети „Дитячий садок”.- 2001. - № 45 (14).
18. Коментар до Базового компонента дошкільної освіти в Україні. – К.: Ред. журн. „Дошкільне виховання”, 2003.
19. Луценко І.О. Готуємось до мовленнєвого спілкування з дошкільниками: Навчальний посібник. – К., 2001.
20.Малятко: Програма виховання і навчання дітей дошкільного віку /За ред. Плохій З.П. – Київ, 1999.
21. Основы дошкольной педагогики / Под. ред. А.В. Запорожца, Т.А. Марковой. – М., 1980.
22. Поніманська Т.І. Дошкільна педагогіка. – К.: Академвидав., 2004.
23.Поніманська Т.І., Дичківська І.М. Дошкільна педагогіка. Практикум. – К.: Слово, 2004.
24.Стельмахович М.Г. Народна педагогіка. – К., 1985.
25.Яришева Н.Ф. Методика ознайомлення дітей з природою. – Київ: Вища школа, 1993.



 



   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Репозитарій НПУ  

   

Педагогічна преса  

   

Новини та оголошення  

   

Спілкування  

   

Всього відвідувань  

33815006
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Минулий тиждень
Цього місяця
Минулий місяць
Всього
23531
31796
208064
174384
827124
31844080
33815006

Your IP: 3.145.183.137
Server Time: 2024-04-29 19:25:19
   

Хто на сайті  

На сайті 626 гостей та відсутні користувачі

   

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу
НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ